logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Spain

“Mea culpa” pel debat de TV3

Un cop acabat el debat de TV3, Jaume Asens i Gabriel Rufián, a les declaracions de balanç que recollia Més324, van demanar disculpes per com havia anat tot plegat. “Ha estat un espectacle lamentable, amb molts retrets i poques propostes”, va resumir Asens. I l’altra mea culpa el va fer Rufián: “Tinc por d’haver cansat la gent. Demano disculpes perquè ha estat un debat poc profitós”. No eren els únics que estaven moixos i preocupats. Els analistes convocats pel Més324 per valorar el programa van coincidir en la migradesa dels continguts. Durant el mateix debat ja es flairava que la cosa no rutllava. Inés Arrimades va subratllar que es feia a unes hores que no afavoria la conciliació laboral. I al mateix moderador, Vicent Sanchis, se li va veure un sospir de fatiga i impotència. El debat tenia, va dir, “un esquema rígid”.

El debat va començar a les deu de la nit i va durar –dues hores i mitja llargues- com el que havia fet l’Acadèmia de la TV el dia abans amb cinc líders. A TV3 eren vuit, amb la novetat de Vox. Mentre que al de dilluns, els faristols els ocupaven homes en exclusiva i quatre amb corbata… al de TV3 hi havia quatre dones i cap corbata. Si el plató del primer debat era lluminós, amb domini del blanc, TV3 els va entaforar en un ambient enfosquit, quasi tenebrós, una mica Halloween per entendre’ns. Al ser vuit, estaven disposats en un semicercle que afavoria el creuament de mirades, a diferencia del debat del dilluns, on els cinc eren a una mateixa filera i alguns preferien mirar la càmera, com si tot fos el minut d’or, més que no pas als seus contrincants. I també, com el dilluns, hi va haver un lapsus. El va tenir la representant de la CUP, Mireia Vehí, acusant Rufián d’haver anat a un casament de l’elit financera. Durant el descans publicitari, li devien aclarir que Rufian no hi era, i en reprendre’s el debat va disculpar-se amb elegància.

Fins el minut cinquanta -un amunt, un avall- no estava pensat que hi hagués debat lliure. Aquest primer temps va ser ocupat per preguntes del moderador que havien de respondre, d’un en un, els convidats. Teòricament hi havia d’haver tres blocs temàtics: la qüestió catalana, l’economia i la fiscalitat i els pactes. Com sempre passa, temes com la cultura o la ciència ni figuraven en el temari pactat. La veritat, però, és que el tema català va desbordar-se i quan tocava entrar en el segon bloc molts dels ponents tornaven, com si no n’hi hagués hagut prou, a la discussió inicial on, òbviament, també van tractar-se els pactes. Total, d’economia i fiscalitat es van repetir brevíssimes receptes. Sobre el canvi climàtic o el masclisme, a prou feines una menció de cortesia, absolutament inútil. Afortunadament, veient que això acabaria a les tantes, el moderador va pactar en directe i a la vista del públic, un dràstic escurçament del tercer bloc, entre d’altres raons perquè ja tot semblava dit, o evitat, en l’assumpte dels pactes. Segurament per fatiga, a la darrera mitja hora, les trepitjades verbals d’uns amb d’altres es van reduir considerablement i, en conseqüència, també la cacofonia que en alguns moments van fer inaudibles els arguments i les rèpliques.

Un dejà vu: Arrimades mostrant al moderador, i director de TV3, una carta de dimissió, suggerint que la firmés, i recriminant-li un sou de luxe. Ja ho va fer el mes d’abril. Ella i Cayetana Álvarez de Toledo va insistir en criticar les manipulacions de TV3 en mans dels nacionalistes. Sanchis, en el seu paper de moderador, no va fer cap comentari.

Ernest Benach, al Més324, va proposar que s’havia de repensar la fórmula dels debats. Seria prudent fer-li cas.

Themes
ICO