Spain

La trobada entre Max Roach i Enrique Morente de 1992 obre el festival Ciutat Flamenco

La històrica trobada que el 1992 van protagonitzar a Sevilla el bateria de jazz nord-americà Max Roach i el cantaor granadí Enrique Morente obrirà aquest dissabte la vint-i-setena edició del festival Ciutat Flamenco, històricament conegut com a Festival de Flamenc de Ciutat Vella. El certamen se celebrava habitualment al maig però la irrupció de la pandèmia va obligar a retardar-lo sense poder preveure que la segona onada també els agafaria de ple. Si l’emergència social ho permet, aquest any el festival s’allargarà fins al 31 d’octubre, presentant onze concerts i les activitats del segon Congrés de Flamencologia i Pedagogia Flamenca.

Amb el lema Ciutat viva, flamenc de prop i els imperatius marcats per la covid-19, els organitzadors, el Taller de Músics, han centrat la seva programació en artistes residents a Catalunya amb la idea, sempre present en aquest certamen, de descobrir noves propostes artístiques al públic. Així, dels onze concerts programats, set són estrenes absolutes i un d’ells, el de la bailaora japonesa Kayoko Nakata, es presenta per primera vegada a Espanya. Si abans el certamen se celebrava al Pati de les Dones del CCCB, ara s’escampa per diverses sales de la ciutat, des de l’Auditori fins a la sala Barts. Dos concerts s’havien programat al club Milano, però com que continua tancat per ordre administrativa, s’han traslladat, si les últimes disposicions ho permeten, al Centre Cívic Besòs.

En la programació destaca la presència del pianista gadità Chano Domínguez, que acaba de rebre el Premi Nacional de Músiques Actuals que anualment atorga el Ministeri de Cultura i Esport. Domínguez, vell conegut del públic barceloní, actuarà el 27 d’octubre a la sala Barts acompanyat del baixista barceloní Carles Benavent, un quartet inèdit reunint dues fortes personalitats del jazz més flamenc (o del flamenc més jazzístic) en el qual també destaca la veu de Blas Córdoba El Kejío.

Compartint programa amb Domínguez, un nom que no es pot passar per alt és el de la pianista francesa formada a l’ESMUC Mélodie Gimard, que presentarà el seu molt interessant primer disc titulat Numen, una sorpresa summament agradable apareguda fa uns mesos.

Una altra trobada també interessant és la que protagonitzaran al Petit Palau el 30 d’octubre dos dels grans del flamenc fet a Catalunya, el cantaor Duquende i el guitarrista Chicuelo, aquesta vegada acompanyats per la cantaora Fabiola Pérez La Fabi i dos palmers, una trobada íntima que pot oferir molt.

En la resta de la programació trobem concerts de Marc Suárez, Las Noray, Eli Ayala, Sonia Sánchez i l’esmentada Kayoko Nakata, acompanyada pel cantaor de l’Hospitalet de Llobregat José Antonio Martín Salao.

Per segon any consecutiu, el festival acollirà aquest diumenge el Congrés de Flamencologia i Pedagogia Flamenca, dedicat aquesta vegada a la guitarra amb master class, conferències i prova d’instruments, entre altres activitats.

Football news:

Lampard sobre si Giroud saldrá en el lanzamiento en la Premier League: ya Veremos. El delantero anotó 4 goles para el Sevilla
Lucescu después de 0-3 con la Juve: Dinamo aprende, gana experiencia y debe ir a eurovesna
No puedes estar medio embarazada y medio en los playoffs. Tuchel sobre las posibilidades del PSG en la liga de Campeones
Barcelona primero en la historia de la liga de Campeones de penaltis en 5 rondas consecutivas
Casi embarazada, no significa embarazada. Esta es la metáfora de Tuchel sobre las posibilidades del PSG en los playoffs de la liga de Campeones: explicamos la alineación con el Manchester United y la RB
Conocemos más de la mitad de los participantes en los playoffs de la liga de Campeones. ¿Quién ya está allí y quién pospuso hasta la Última ronda?
Maguire 1-3 con el PSG: el Rival anotó ilógico: rebote y pinball alrededor del área