Spain

Irene Pujadas i Laia Viñas guanyen ‘ex aequo’ el Premi Documenta 2020

Les joves escriptores Irene Pujadas i Laia Viñas han guanyat ex aequo el Premi Documenta 2020 amb les obres Els desperfectes i Les closques, respectivament, segons han informat aquest dimecres els organitzadors, la llibreria Documenta i l'Altra Editorial. En la convocatòria "més disputada i insòlita dels últims anys", el jurat, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Eric del Arco i Eugènia Broggi, ha decidit atorgar el premi a dues obres, cosa que no passava des del any 1998, quan el van obtenir Vicenç Pagès Jordà i Sebastià Alzamora.

Els integrants del jurat han confessat que en un "any imprevisible i catastròfic" i "en sintonia amb els temps que corren", han tingut una "deliberació estranya i molt ajustada, després que la convocatòria del 2019 quedés deserta". En aquesta ocasió "cada membre ha votat i defensat un manuscrit diferent. La discòrdia entre tots nosaltres, però, no era excloent ni combativa: tots teníem, en realitat, més d'un favorit. I és que aquest any, i que serveixi això com a nota d'optimisme en temps convulsos, i en contra dels discursos apocalíptics sobre la qualitat i la salut de la nostra literatura, hi havia molts manuscrits premiables, i el nivell general era molt alt".

De la recopilació de relats d'Els desperfectes, d'Irene Pujadas, han destacat "un estil net i vibrant, una llengua polida i, alhora, vivíssima, i un punt de negror i escabrositat molt saludables". Tampoc han obviat que hi ha una "veu narrativa darrere dels relats segura i ambiciosa, a més d'una destresa narrativa en la construcció de cada conte més que notable". Es tracta d'un conjunt de contes que giren al voltant de la mort i el menjar, amb personatges "gens exemplars, que s'embarquen en empreses res pragmàtiques, accepten desgràcies amb molta tranquil·litat o busquen alternatives poc realistes als seus problemes".

Nascuda a Sant Just Desvern el 1990, Irene Pujadas viu a Barcelona i ha treballat a la revista Butxaca, alhora que ha escrit per a diferents mitjans de comunicació com el diari Ara, La Llança o La lectora. Així mateix, és una de les tres fundadores de la revista Branca i actualment treballa a Angle Editorial.

A la novel·la Les closques, Laia Viñas relata el retrobament de l'Arnau amb la seva filla, després d'anys sense mantenir el contacte, i com inicien una vida junts i com s'acostumen l'un a l'altre al barri de Gràcia, tot i que el progenitor prové de la zona del delta de l'Ebre, on el món "gira a una velocitat diferent". El jurat n'ha destacat "la maduresa literària i la complexitat narrativa, sorprenents en una escriptora tan jove, l'elaboració estilística i la boníssima construcció dels personatges, així com l'ambició i la qualitat de la llengua".

Nascuda a Xerta (Tarragona) el 1997, Laia Viñas va estudiar Periodisme i s'ha seguit formant a Radiofònics, passant per diferents emissores com Ser Catalunya o COPE Barcelona, tot i que va començar a mitjans locals com el Setmanari l'Ebre i Imagina Ràdio. Actualment, escriu articles al web d'Onada Feminista de RNE.

Els dos llibres, que publicarà L'Altra Editorial, arribaran a les llibreries el 10 de març de l'any vinent. Organitzat per la llibreria Documenta des del 1980, i conjuntament amb L'Altra Editorial des del 2012, el guardó, que distingeix obres inèdites d'autors menors de 35 anys, compta en el seu palmarès amb noms com Xavier Mas Craviotto, Irene Solà, Jordi Amor, Alicia Kopf, Jordi Nopca i Yannick Garcia.

Football news:

El exfutbolista de la Juve Y del Bayern Benatia pasa a Parma
Hodgson sobre 0-4 con el City: En el descanso no pensé que el Palacio perdería en grande
El delantero Del Athletic, Iñaki Williams, fue el autor de la victoria en la final de la Supercopa de España ante el Barcelona (3-2)
El Milan le dará al defensor Conti Parma un préstamo con una compra obligatoria por 7 millones de euros
Cuman sobre la eliminación de Messi: No sé cuántas veces se le ha quitado el balón. Intentó un pase en profundidad pero Ronaldo Koeman estaba en posición de fuera de juego
Marsella está cerca de alquilar Milik por 8+3,5 millones de euros por 1,5 años con opción de compra
Koeman sobre 2:3 con el Athletic: No es un paso atrás. Barcelona todavía mostrará que está en el camino correcto