Spain

Esport: de la vida real a la cadira de la consola

A falta de partits, gols i carreres; videojocs. Catalunya tindrà la seva pròpia lliga de eSports. Ahir la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Generalitat de Catalunya van presentar la primera lliga d’esports digitals de la comunitat. L’interès exponencial dels joves i l’auge d’una indústria que no deixa d’augmentar han convençut les federacions esportives i el Govern per iniciar un projecte que a més pretén fomentar la marca Catalunya al món.

A partir del mes d’abril que ve ja no serà necessària la roba esportiva per competir. Una cadira còmoda, un comandament i una consola seran suficients. El 6 d’abril l’UFEC engegarà les modalitats d’automobilisme, golf, ciclisme, tennis i escacs, 5 dels 10 esports que les federacions pretenen transferir oficialment de la vida real a la versió digital. Progressivament s’hi incorporaran el beisbol, el motociclisme, les bitlles, la caça i el futbol.

Les competicions se celebraran a través de simuladors actualment al mercat, com el cas del Fifa, que en l’edició del 2020 va acollir 37 milions de jugadors a tot el món, segons dades del portal especialitzat Gamstat. “No inventem cap joc. Utilitzem els que els esportistes ja utilitzen i és un projecte d’aplicació immediata”, va explicar el president de l’UFEC, Gerard Esteva. La previsió és celebrar 60 tornejos esportius en diferents formats cada temporada.

Els confinaments durant la pandèmia han massificat encara més el consum de videojocs, especialment a Catalunya, una de les zones amb més usuaris d’Espanya. “Aquí es factura el 53% de la indústria d’Espanya”, va aclarir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. El conseller, que es va declarar usuari dels videojocs i que durant la presentació va participar en una cursa de cotxes virtual, considera que les competicions esportives viuen la mateixa transformació digital que ja han tingut altres aspectes de la vida quotidiana. “Si avui la nostra societat compra, treballa i busca parella per Internet, és clar que s’entretén a la xarxa”. Puigneró, a més, va citar una frase del creador del joc de taula Catan, Klaus Teuber, en una entrevista a La Vanguardia per reivindicar la capacitat social dels videojocs. “Si vols conèixer de veritat algú, juga amb ell”.

La Generalitat de Catalunya aporta uns 50.000 euros al projecte, liderat per l’UFEC, que a més busca reforçar la imatge de Catalunya al món. “Aquest projecte ens obre una finestra al món”, va reivindicar Gerard Esteva. “Qualsevol persona pot connectar-se. Si som hàbils pot ser per primera vegada una lliga d’èxit que impliqui milers de participants”. Segons dades d’Esteva, el 2020 aquesta indústria va generar 35 milions d’euros a Espanya. “I té cinc milions i mig d’espectadors”, va remarcar. Puigneró també va justificar el suport públic: “Els eSports generen una indústria important. A Catalunya tenim 145 empreses que ocupen 4.000 treballadors. Facturen gairebé 500 milions d’euros, la comunitat factura el 53% de la indústria a Espanya. El sector crea riquesa i no dubtem a acompanyar l’UFEC en el projecte”.

L’LVP a Espanya

El creixement de la indústria dels eSports ha estat visible al llarg dels últims anys i a Espanya ja hi ha nombroses plataformes d’emissió de videojocs. Una de les més reconeixibles és l’LVP (Lliga de Videojocs Professional), propietat de Mediapro, i que va arribar a xifres d’audiència rècord en l’arrencada de la seva temporada, el 18 de gener: va superar els 300.000 espectadors únics a través de les seves diferents plataformes d’emissió.

I a falta de recuperar la mobilitat, ara l’UFEC també vol jugar, ni que sigui amb un comandament i una cadira còmoda.

Football news:

Thierry Henri: ¿Quiero dirigir al Arsenal? Sí. ¿Quiero cortar el césped en Emirates? Sí. Soy un Fan del Club, y esto es toda una utopía
José Mourinho: Bale tuvo cicatrices psicológicas después de un par de temporadas con lesiones constantes
Andrea Pirlo:Juventus tiene todo para pasar al Oporto, pero no lo subestimaremos
Pep sobre el Campeonato: City necesita victorias 6-7. Los rivales deben ganar todo y esperar nuestros fracasos
La UEFA suspendió al árbitro del partido PSG-Istanbul hasta el final de la temporada por conducta inapropiada. El Comité de Control, ética y disciplina de la UEFA (CEDB) decidió sancionar a los árbitros que trabajaron en el partido de la liga de Campeones PSG - Istanbul el 8 de diciembre
La dirección del Liverpool considera absurda la cuestión de la renuncia de Klopp. Mantiene todo su apoyo
Jürgen Klopp: Liverpool Champions League will Benefit, Hope. Vamos a Leipzig-podemos estar más seguros