Spain
An article was changed on the original website

Els instituts de Barcelona declaren la guerra al mosquit tigre

De bon matí, els alumnes de secundària de l'Institut l'Alzina de Barcelona surten a explorar els voltants del centre amb una missió clara: enxampar larves de mosquit tigre. Ajupits a l'estany més proper, els joves cacen les cries de mosquit amb petites xarxes, riuen, fan fotos i admiren amb curiositat els exemplars enxampats que resten en pots de plàstic. És com si els costés imaginar que aquestes aparentment indefenses larves s'acabaran convertint en petits xucla-sangs d'estiu. Aquesta activitat forma part del seu horari lectiu setmanal des que l'institut ha entrat dins del projecte que Mosquito Alert, una iniciativa de ciència ciutadana, creada conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Aquest projecte, que es realitza per segon any consecutiu, té l'objectiu d'eliminar la presència de mosquits invasors de les escoles de la ciutat d'una manera molt peculiar: mitjançant la participació dels propis estudiants. 

 "L'objectiu de l'activitat sempre ha estat que els alumnes guanyin coneixement dels mosquits, però aquest any també hem afegit la gestió de punts de cria per tal de demostrar als alumnes que ells també poden col·laborar i fer ciència ciutadana" comenta Tomàs Montalvo, cap del programa de control del mosquit tigre de l’Agència de Salut Pública. L'activitat es du a terme durant el període escolar d'abril a juny i consta de diverses fases. Primer de tot, els alumnes estudien la biologia de l'animal i comproven el seu coneixement mitjançant qüestionaris fins a mitjans de maig. És llavors quan es comencen a dur a terme les expedicions, que també anomenen safaris, per trobar els punts de cria.

Cercant en estanys, tolls, clavegueram o embornals amb aigua o sense aigua que, quan pugen les temperatures o plou una mica, es transformen en fàbriques de mosquits, els alumnes localitzen els punts de cria, els apunten i n'agafen mostres.  Finalment, elaboren un mapa amb tots els punts detectats que fan arribar a Mosquito Alert . "Utilitzem els últims mesos del curs per fer-ho perquè ens interessa que es produeixi durant un període d'activitat del vector", assegura l'investigador i director de Mosquito Alert Frederic Bartomeu, que considera que al setembre, tot i ser un mes en el qual abunda la presència de mosquits, resulta més difícil posar d'acord els instituts per dur-lo a terme. 

Tanmateix, la missió no s'acaba aquí. Un cop els nens han estat en el territori donant dades sobre punts de cria, els creadors del projecte les utilitzen per combatre l'espècie. "Quan rebem els mapes, comprovem que sigui un punt de cria i fem un tractament larvicida amb productes biològics. Aquest productes actuen durant la fase de larva del mosquit ja que llavors és un ésser filtrador i, quan el producte és filtrat, li produeix un desequilibri osmòtic i un conseqüent trencament de parets en 24 hores" explica Tomàs Montalvo.

Però l'Alzina no és l'únic centre que forma part del projecte, que aquest any ha aconseguit la implicació de set escoles i més de 400 alumnes. El projecte es va iniciar fa dos anys, quan van fer una prova pilot per implicar als més joves la localització de l'espècie, mentre que l'any passat va ser la primera edició oficial i va disposar de 300 estudiants de cinc instituts públics de Barcelona. D'altra banda, Mosquito Alert fa cinc anys que està en actiu com a plataforma de ciència ciutadana que lluita per combatre la reproducció de mosquits tigre i anticipar-ne els riscos. 

"Volem informar a la gent jove de la problemàtica, i aconseguir que ens ajudin, és la vessant social del nostre projecte" assegura Frederic Bartomeu. I és que, tot i que a Mosquito Alert afirmen tenir més controlada la població en àrees públiques, no han pogut saber com afecta al creixement total de l'espècie, ja que continua creixent en propietats privades. Es centren, doncs, en el boca-orella que es pot produir en les famílies que, a través dels nens, estan més alerta.

Football news:

Pep 3-1 con Wolverhampton: A veces Man City entra rápidamente en la temporada, a veces no. Jugó bien
Kevin de Bruyne: Wolverhampton ha creado problemas de Man City antes. Me alegra haber jugado bien
Stefano Pioli: el Milan tiene confianza, puede apretar los dientes y latir. Zlatan demuestra que es un campeón
Ibrahimovic sobre el doblete de Bolonia: Si yo fuera 20 años más joven, anotaría un par más. Pero no soy viejo
El entorno de Cavani y el Atlético discutieron un contrato de dos años en un encuentro en el hotel
Abramovich es sospechoso de inversiones secretas en jugadores de otros clubes
Ibrahimovic ha anotado 23 temporadas consecutivas a nivel de clubes