Spain

Carme Artigas: “La digitalització és un canvi estructural que ha vingut per quedar-se”

La secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha expressat aquest dimarts que la pandèmia de coronavirus ha portat molts canvis cap a la digitalització que no suposen un canvi conjuntural sinó que "és un canvi estructural que ha vingut per quedar-se". En la seva intervenció al Fòrum d'Humanisme Tecnològic d'Esade en format digital, Artigas ha destacat que les tecnologies adoptades durant la pandèmia han crescut a un nivell i amb uns ritmes que no havien pensat i, per això, "suposa una de les principals oportunitats per al present i el futur" que s'han d'afrontar des d'avui per ser un país més resilient i inclusiu.

Artigas ha posat èmfasi també en la bona adaptació que han tingut en aquest sentit les petites i mitjanes empreses a l'hora d'adoptar el teletreball amb una "flexibilitat inaudita". Des de l'Administració central s'ha passat de rebre 5.000 tràmits on line abans de la pandèmia a 90.000, s'ha multiplicat un 500%, segons ha afegit.

Un 19% del PIB d'Espanya

Una altra dada exposada ha estat que l'economia digital ja suposa un 19% del PIB i que, si es té en compte com un sector més de producció, es troba en segon lloc per darrere de la construcció, mentre que a nivell europeu s'estima que a finals del 2021 arribarà a convertir-se en un 40% del total del PIB.

El 33% dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que l'Estat té previst invertir entre el 2021 i el 2023 (amb 72.000 milions d'euros) van anar destinats a la digitalització, xifra significativament superior al 20% que recomanava la Unió Europea. Serà important en aquest canvi, segons Artigas, posar les persones al centre, fent una societat més inclusiva, protegint els drets de la ciutadania i tancant les bretxes existents com la de gènere.

Transparència i confiança

Entre els fets a corregir hi ha que, de les 3.000.000 de pimes que existeixen a Espanya, només un 9% té ingressos mitjançant la venda electrònica i 700.000 llars no poden donar accés als seus fills a l'educació a través de mitjans digitals. Ha destacat també la ciberseguretat com un punt clau per a la transformació digital, atès que les decisions basades en dades han d'anar acompanyades de transparència i confiança de l'usuari.

Lideratge ètic

El CEO de GSMA, John Hoffman, ha intervingut també al fòrum indicant que "el món digital s'ha accelerat i ara el lideratge ètic és més important que mai" i ha d'abordar aspectes com el canvi climàtic. També ha afegit que "el món digital és un món ètic, verd i sostenible" i que és el moment d'abordar aspectes com la privadesa, la inclusió digital i la sosteniblitat de cara a l'època postpandemia.

Football news:

Frank Lampard: en diciembre, Chelsea estaba en gran forma. Me preocupa que la hayamos perdido tan rápido
Rogers sobre la lucha por el Campeonato de Leicester: es demasiado Pronto para decirlo, pero en la primera mitad de la temporada jugamos de manera constante y de alto nivel
Solo en una temporada en la era de Abramovich, el Chelsea anotó menos puntos después de 19 rondas que ahora. Entonces, Mourinho fue despedido después de 16 partidos
Werner no anota 11 partidos en la Premier League. Tiene 1 gol en los últimos 15 partidos con el Chelsea
El Manchester United está dispuesto a ofrecer 12 millones de euros por el defensa lance Medina. En septiembre fue convocado por primera vez a la selección Argentina por el Defensa del lance Facundo Medina
Gerona, Gerona (AP). _ el Delantero del Eibar, Sergi Enric, y el defensa del Girona, Antonio Luna, fueron condenados a 2 años de cárcel por publicar un vídeo de un trío con una chica
El Bayern jugará las semifinales del mundial de clubes con el egipcio al Ahli about el Qatarí al Duhail